Fröjden inför seriestarten!

IFK o AFC 2022-02-26 träningsmatch 509

(På bild: IFK:s huvudtränare Andreas Fröjdfeldt)

IFK:s huvudtränare Andreas Fröjdfeldt gör nu sin 7:e säsong som ansvarig för seniorlaget i klubben. Vi passade på att ställa ett par frågor till honom om försäsongen, truppen och den kommande seriestarten som drar igång nu på söndag den 2 April hemma mot Huddinge IF med matchstart kl.18:00 på Tunavallen.

Du går nu in på din 7:e säsong som huvudtränare i klubben.
Hur tycker du din resa varit från din första säsong fram till idag?

– Det absolut roligaste har varit att fått vara en del av en större grupp människor som har gjort att IFK Eskilstuna år 2016 jämfört med IFK Eskilstuna år 2022 är två helt skilda föreningar. Ungdomsverksamheten har växt rätt rejält och börjar snart bli redo för att ta ytterligare kliv framåt och det är även roligt att se att vi har startat upp flicklag och ge det ett antal år till så bör vi ha flicklag hela vägen upp till vuxen ålder. Under åren tycker jag att vi har samlat på oss duktiga människor och organisationen börjar likna något som är redo för att klubben ska kunna fortsätta utvecklas. A-laget är på den plats jag hade trott och hoppas på att vi skulle vara, det tog ett år längre än planerat att ta sig upp från Division 3 men om vi når en stabil placering i år så tycker jag att målet är uppfyllt med att ha gått från Division 4 till att bli en etablerad Division 2-klubb. På spelarsidan har många skickliga spelare genom åren bidragit till att vi har kunnat avancera och dagens trupp är fylld med mängder av talang från egna leden, övriga klubbar i Eskilstuna samt från närliggande städer.

Dina tankar om årets försäsong där ni blandat och gett rent resultatmässigt?
– Allt är precis som vanligt, vissa matcher mot vissa motstånd är planerade för att spela med en så nära tänkbar elva man kan komma, vissa matcher är planerade för att det ska roteras och att så många som möjligt ska få en ärlig chans att visa att man ska spela. Resultaten och prestationerna har därefter pendlat. Det finns en väldigt hög höjd i det vi har presterat men också en lite för stor varians i prestationerna.

Hur ser du på årets trupp? Ett par spelare som lämnat och en hel del nytt in? Någon vi bör hålla extra koll på i laget?
– Det vi gradvis har förändrat från år 2016 fram till idag är att majoriteten av våra spetsspelare inte är 25-34 år längre. De skickligaste spelarna är de senaste åren 16-21 år gamla och då ingår det att de spelarna lämnar oss och går vidare. Det är mycket enklare att behålla äldre bra spelare på denna nivå men det är mycket roligare att göra som vi gör nu. 5 av 11 spelare som var rätt givna i vår startelva förra året spelar idag Division 1 och de ska ersättas med de egna som blivit ett år äldre plus de spelare vi har värvat in utifrån. Flera spelare har goda möjligheter att få sina genombrott men just idag är det Joel Hedström som ser absolut vassast ut. Med Emil Fritzells frånvaro kommer det ligga tunga vikter på Eldin Lugonjas axlar. Hade varit kul att se de spela tillsammans…

Vad tror du om årets division 2-serie och IFK:s möjligheter?
– Division 2 Södra Svealand har nog i år blivit Division 1.5 och det kryllar av starka lag i denna serie och vi är väl medvetna om vad vi står inför. Det absolut viktigaste är att vi har 3 lag bakom oss, men potentialen finns definitivt för att ta ytterligare placeringar.

Vi börjar seriestarten nu på söndag hemma mot Huddinge IF. Ett lag vi slog hemma förra året med 1-0, men förlorade borta mot med 4-1. Dina förväntningar på matchen?
– Huddinge gjorde en väldigt stark säsong förra året och det var två jämna matcher även om resultatet i Stockholm drog iväg i slutskedet. Jag tror att det kommer bli samma visa nu igen, en väldigt tight match, men jag hoppas och tror att vi står där med 3 poäng efter slutsignal.

Vi tackar Andreas för intervjun och önskar han och hela laget ett stort lycka till i matchen mot Huddinge!

Köpa ditt säsongskort inför seriepremiären, nu för bara 600:-.
Läs mer här: https://ifkeskilstuna.com/supporter/sasongskort/
Det finns självklart även möjlighet att köpa ditt säsongskort i samband med Söndagens match.

Vi ses på Vallen!

(Foto: Tommy LS Andersson)