IFK Eskilstuna om Covid-19, coronaviruset! *Uppdaterad 14/4-20*

IFK-Topbild-768x292

Den förhöjda risknivån för spridning av Coronaviruset har olika påverkan för IFK Eskilstunas aktiviteter. Här återfinns rekommendationer kring olika sammanhang. Utgångspunkten är de nationella rekommendationerna som regelbundet ges och uppdateras, samt att alla individer har ett ansvar att följa dessa och i tillägg göra en egen bedömning om deltagande.

Regeringen meddelade under fredagens (27/3) presskonferens att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer nu blir förbjudna. Tävlingar och uppvisningar i sport och idrott räknas in under offentlig tillställning. Beslutet om att man förbjuder sammankomster med fler än 50 personer träder i kraft på söndag 29 mars.

IFK Eskilstunas styrelse har noggrant följt Riksidrottsförbundets rekommendationer gällande träningsmatcher. Ny information har nu kommit till styrelsen i IFK Eskilstuna gällande detta. (14/4-20).

Från Riksidrottsförbundet:
SvFF och SöFF beslutar nu över hur eller om matcher och tävlingar ska genomföras. Varje specialidrottsförbund (tex. Svenska Fotbollförbundet) avgör hur begränsningen av folksamlingar påverkar olika evenemang inom idrottsrörelsen. Folkhälsomyndigheten har understrukit vikten av att minska risken för smittspridning. Det ligger till grund för de beslut som fattas inom idrottsrörelsen. RF följer myndigheternas beslut och rekommendationer och uppmanar alla förbund och föreningar att göra detsamma.

IFK:s styrelse har därför idag tagit beslutet att tillåta träningsmatcher med vissa restriktioner som ska följas av IFK Eskilstunas samtliga lag:

1. Vi undviker resor och spelar endast matcher inom Sörmland (Beslut från SöFF). Allra helst spelas matcher inom kommunen.
Dock tillåter vi inga matcher mot lag från Södertälje då dessa tillhör Region Stockholm.

2. Vi byter om och duschar hemma. Detta är även ett kommunalt beslut, där samtliga omklädningsrum hålls stängda tills vidare.

3. När det gäller publik vid träningsmatcher hemma är det varje IFK lag som ansvarar för att vi har så lite publik som möjligt på våra matcher. FHM:s nyckeltal är max 50 personer. Vid träningsmatch borta åker vi i väg med så få personer som det är möjligt. Tänk dock på avståndet – Håll personlig distans.

4. Har vi en spelare som bor hos någon som är sjuk/krasslig eller befinner sig inom en riskgrupp tillåts inte denna spelare att deltaga.

 

På den här sidan samlar Riksidrottsförbundet den senaste informationen om Covid-19, coronaviruset, och hur det påverkar idrottsrörelsen. Sidan uppdateras löpande.

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen#.XmqBNyUjtNg.facebook

Vi hänvisar även till vad Södermanlands Fotbollförbund säger. Sidan uppdateras löpande:
https://sodermanland.svenskfotboll.se/


För IFK Eskilstunas del har coronaviruset i nuläget inneburit att:
(Denna text uppdateras).

1. Samtliga Futsalsammandrag i mars och april ställs in.
2. Föreningsaktiviteten på Tuna Park, lördagen den 21 Mars är inställd.
3. Miniturnering anordnad av IFK P2010 lördag 28/3 i Fotbollshallen inställd.
4. Alla IFK-ledare som var anmälda till olika varianter av tränarkurser har fått sina kurser inställda, det gäller fr. o m nu och till 15 april.
5. IFK:s nätverksträff  den 19/3 är inställt.
6. IFK:s Ungdom & Admin-möte är framflyttad på obestämd tid.
7. IFK:s årsmöte är framflyttad till tisdagen den 26/5 18.00.
9. All träningsverksamhet inomhus ställs in.

Träningsverksamhet – Föreningens sedvanliga fotbollsträningsverksamhet bör tills vidare kunna genomföras som planerat. Folkhälsomyndigheten har den 13 Mars 2020 uttalat att det inte finns anledning att ställa in t.ex. fotbollsträningar, utan att det tvärtom är viktigt att dessa fysiska aktiviteter fortgår för folkhälsans skull. Det är dock mycket viktigt att inga spelare, ledare m.fl. som uppvisar förkylningssymptom deltar i träningen samt att följa de tidigare rekommendationerna gällande Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

IFK Eskilstuna rekommenderar följande för att minska smittspridningen:

  • Tvätta händerna ofta.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
  • Stanna hemma när du är sjuk.
  • Använd handsprit.
  • Håll personlig distans.
  • Var uppmärksam på att det kan finnas moment och platser som kan innebära högre risk för smittspridning, t.ex. vid delad utrustning och fysiska moment.
  • Ombyte och dusch sker hemma.
  • Som aktiv, medtag egen vattenflaska.
  • Känner du dig hängig eller det minsta förkyld, oavsett om du är aktiv, ledare, förälder/vårdnadshavare – Stanna hemma!

Med kamrathälsning / IFK Eskilstunas styrelse